Проблеми використання електронної пошти в корпоративному управлінні

Linoza Менеджмент

Як Ви, напевно, вже встигли помітити, наприкінці квітня поточного року найпотужніший постачальник послуг у галузі електронної пошти Google зробив цінний подарунок своїм користувачам — оновив інтерфейс, поліпшив дизайн і створив нові функції у своєму додатку Gmail. Ця подія стала однією з найбільш знаменних в світовій спільноті ІТ–технологій цього року і про неї вже написана не одна сотня статей. Ми ж, у свою чергу, в честь такого «свята» вирішили поміркувати на тему актуальності електронної пошти, як такої: для розвитку світових бізнес індустрій, у розрізі використання її як корпоративного засобу комунікації в компаніях.

Філ Симон (Phil Simon) — відомий американський спікер, професор і автор бестселлера на тему управління бізнесом (найбільш відомі «Повідомлення не отримано», «Занадто важливо, щоб ігнорувати», «Візуальна організація» та ін.). В одному зі своїх інтерв’ю для популярного британського онлайн журналу Tech.co він сказав:

“Я не проти електронної пошти, я проти неефективності. Електронна пошта ніколи не була призначена для спільної роботи. Керувати проектом або списком справ через електронну пошту? Це божевільно.”

Ті компанії, які все ще залишаються вірними електронній пошті, виділяють для неї відразу три важливі функції всередині компанії:

  • 1
    Внутрішня комунікація: постановка завдань, контроль їхнього виконання, обговорення актуальних робочих питань та інші.
  • 2
    Зберігання документів: систематизація бесід з того чи іншого питання і зберігання їх протягом необхідного часу в електронних архівах пошти.
  • 3
    Зовнішнє спілкування: листування із замовниками чи виконавцями, відправка комерційних пропозицій, обговорення поточних питань з контрагентами та інші.

У кожному з вищеописаних сегментів є свої незручності, а також безліч потенційних загроз щодо витоку інформації. Давайте поговоримо про це докладніше

Мінуси корпоративної електронної пошти для внутрішньої комунікації

Linoza Менеджмент

Електронна пошта була створена понад 40 років тому зовсім не для того, щоб нею користувалася група людей. Спочатку, вона була призначена для обміну повідомленнями між двома людьми на різних комп’ютерах. Сьогодні функціонал електронної поштової скриньки все так само не передбачає командну роботу або обговорення будь–яких робочих питань в групах більше, ніж дві особи.

Керівники багатьох компаній вважають за краще ігнорувати обмежені можливості пошти та стикаються із такими проблемами:

  • Відсутність упорядкованості в ланцюжках повідомлень у процесі обговорення окремого завдання проекту.

  • Неможливість контролювати етапи виконання завдань та своєчасно реагувати на складності, що виникають.

  • Відсутність можливості організувати ефективну командну роботу та залучити до брейн–штормів фахівців із аутсорсингових компаній.

  • Ймовірність помилкової відправки повідомлення з інформацією, що не стосується теми обговорення, наприклад, особистого характеру.

“Всесвітня нафто–сервісна компанія Integrated Subsea Services Ltd зі штаб–квартирою в Шотландії, зовсім недавно стала центром Twitter–скандалу у зв’язку з оприлюдненою інформацією про особисте життя секретаря з одним із співробітників компанії. Мелані Андерсон написала службове повідомлення поверх свого листування з коханцем Еріком Кенісом і відправила його одночасно всім 89–ти співробітникам. Листування містило обговорення їхнього сексуального життя, і зовсім скоро з’явилася у твіти відомої соціальної мережі. Загалом, потім трапилося дуже багато шуму, а за підсумком, парочці довелося звільнитися, щоб піти від постійних пересудів.“

Мінуси корпоративної електронної пошти для зберігання документів

Linoza Менеджмент

Багато аспектів бізнесу вимагають довгострокового зберігання документів для подальшого їхнього використання в можливих спірних питаннях і навіть участі в судових розглядах. У багатьох країнах вже з’явилися законодавчі акти про те, що, в разі форс–мажорних ситуацій, може бути здійснена виїмка електронної інформації, і, якщо документи не будуть збережені, будуть застосовані жорсткі фінансові санкції.

Які бувають повідомлення за необхідним терміном зберігання?

  • Повідомлення з короткими термінами зберігання — ті, які не мають завтрашньої цінності, тобто, технічне листування, яке повинно бути видалено наприкінці робочого дня, максимум на фінішній прямій робочого тижня.

  • Повідомлення із середніми термінами зберігання — ті, які мають вагому ділову цінність та повинні зберігатися в базі електронної пошти до 3–7 років.

  • Повідомлення з тривалими термінами зберігання — це листи з дуже важливою інформацією, точними цифрами розрахунків або прикріпленими договорами, іншими важливими документами. Такі повідомлення краще зберігати більше, ніж 7 років.

Градація за типом зберігання виконується особисто керівниками кожного з підрозділів. Цю інформацію необхідно донести до кожного із співробітників та дати точні інструкції за правилами видалення тих чи інших листів.

Як бачите, система досить недосконала у своєму виконанні, тому тягне за собою низку серйозних проблем:

  • Наявність людського чинника — якщо співробітник виконав інструкції з видалення листів не зовсім коректно, то помилка буде мати згубні наслідки для всієї компанії;

  • Величезні обсяги інформації — їх потрібно «складувати» в базі електронної пошти, а її обсяги зовсім не безмежні

"Бізнес–консультант зі світовим ім’ям, віце–президент Zasio Enterprises Inc та автор нашумілої книги «Управління інформацією та документацією: інформаційні системи на основі документів», Девід Стефанс (David O. Stephens) виступав якось із доповіддю «Десять основних питань, які спонукають сьогодні розвиватися в управлінні документами» в Нью–Йоркському відділенні асоціації ARMA International. Тоді він озвучив проблему так: «Деякі співробітники просто не будуть виявляти та видаляти повідомлення, які мають минуще значення, а окремі працівники, котрі відправляють і отримують повідомлення, які підлягають тривалому або постійному зберіганню, не стануть систематично ідентифікувати та виводити їх з середовища обміну повідомленнями»."

Мінуси корпоративної електронної пошти для зовнішнього спілкування

Linoza Менеджмент

Головною проблемою в цьому секторі можна назвати витік інформації. Всі дані, що зберігаються на серверах електронної пошти, призначені виключно для внутрішнього використання, але дуже часто інформація проникає назовні та тягне за собою великі неприємності для компанії і чималі фінансові втрати для власників.

Як це відбувається?

  • Навмисно кимось із співробітників — коли хтось із тих, у кого є доступ до внутрішньої інформації, спеціально її відправляє на зовнішні електронні адреси з метою крадіжки даних.

  • Ненароком кимось із співробітників — коли конфіденційна інформація надходить до зовнішнього світу через помилково відправлений лист на некоректну адресу.

  • Внаслідок хакерських атак — коли одна людина або група людей зламують бази електронної пошти компанії для того, щоб розбалансувати її роботу.

"У вересні 2017 року онлайн журнал The Guardian опублікував на своїх сторінках шокуючу новину про те, що одна з наймасштабніших фінансово–бухгалтерських компаній у світі, лондонська Deloitte, протягом двох місяців піддавалася кібератакам з боку невідомої групи осіб. Вони зламали корпоративну електронну пошту та перехопили понад 240 000 повідомлень співробітників. Розслідування показали, що зловмисники перебувають у Штаті Вірджинія (США), але більше про них поки нічого не вдалося дізнатися."

Крім небезпеки втрати конфіденційних даних, є ще одна, не менш важлива, проблема в галузі використання електронної пошти для зовнішньої комунікації — віруси. Це шкідливе програмне забезпечення, що дуже швидко «розмножується», головною функцією якого є порушення роботи комп’ютерних систем. Вони потрапляють у внутрішній електронний простір у вигляді прикріпленого додатку до відправленого через електронну пошту листа. Після того, як один із співробітників отримав та відкрив такий файл у себе на комп’ютері, відбуваються збої у всій електронній системі компанії. Подібні ситуації зазвичай коштують для власників чималих грошей, а втрачена інформація може взагалі не підлягати відновленню.

Пік популярності електронної пошти припав на 2008 рік. У всякому разі, так написав відомий нью–йоркський онлайн журнал Fast Company в одній зі своїх статей. Тут же опубліковані прогнози про те, що електронна пошта припинить своє існування в особистих цілях користувачів до 2044 році, а деякі представники корпоративного сектору продовжать його використовувати ще максимум 5 –7 років, не більше. Головні тому причини — неефективність використання та відсутність необхідного ступеня конфіденційності.

Чи варто гра свічок? Це рішення, безумовно, приймаєте особисто Ви — для своїх співробітників та своєї компанії. Але пам’ятайте: чим більш ефективною буде Ваша система комунікації в компанії, тим більш продуктивним стане робочий процес! Використовуючи Linoza Task Manager та Linoza Knowledge Base ви перейдете на новий якісний рівень управління комунікаціями, зберігання корпоративної інформації та навчанням персоналу.

Джерела інформації:

  1. https://www.theguardian.com/business/2017/sep/25/deloitte–hit–by–cyber–attack–revealing–clients–secret–emails
  2. https://tech.co/phil–simon–message–not–received–2015–04
  3. http://www.dailymail.co.uk/news/article–2268313/Embarrassed–receptionist–fiance–resign–accidentally–sent–email–discussing–sex–life–entire–office.html
  4. https://www.fastcompany.com/1661288/open–thread–end–email
  5. https://trove.nla.gov.au/work/30946025?selectedversion=NBD11143493
  6. https://m.habr.com/ru/news/t/494414

Що кажуть наші користувачі

photo Дмитро Приймак Data Group, Аналітик комп'ютерних систем

Проект полягав в перенесенні історичних даних за 15 років і оптимізації інвентарної системи. Перед нами стояло досить нестандартне завдання і на ринку знайти надійного виконавця було нелегко.

За рекомендацією наших партнерів вирішили звернутися в компанію Linoza, представники якої детально вивчили питання і прийняли рішення про старт роботи над проектом. Проект тривав майже 11 місяців і на даний момент успішно впроваджено. Варто відзначити, що професійний і клієнтоорієнтований підхід з боку Linoza сприяв злагодженій роботі, не дивлячись на те, що по ходу виникали непередбачені ситуації.

Оптимізація процесів під час проектів дозволила нашій компанії підняти на поверхню вузькі місця в операційній роботі і дала можливість їх усунути. Можу відзначити, що тепер робота для співробітників і партнерів компанії буде набагато прозоріша за рахунок зручного доступу до інформації. Ефективність виконання деяких операцій виросла в рази, що впливає на якість і дає додатковий резерв робочого часу.

Сміливо можу рекомендувати Linoza як надійного партнера і сподіваюся на успішну реалізацію спільних проектів в майбутньому!

photo Антон Архипенко CEO – #beiqtoday

Наша компанія – виробник енергозберігаючих віконних систем. Аби розширити канали збуту та більш масштабно вирішувати питання енергоефективності по всій Україні, нам необхідно було сучасне IT рішення, що зводить нанівець тимчасові витрати на оформлення усіх етапів операції. Комплексне програмне забезпечення має дозволити нашим клієнтам фактично за один візит до дилера підібрати віконну систему, отримати кредит та почати процес компенсації за програмою IQ Energy.

Команда Linoza надала нам консалтингові послуги у побудові такої бізнес-моделі, реалізувала її процесуальну частину на практиці, що прискорило організацію каналу продажів. Саме під наші завдання було створено програмне забезпечення із інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом. Завдяки автоматизації процесу, що здійснили розробники компанії Linoza, ми отримали налагоджений механізм для виходу на новий рівень в обслуговуванні клієнтів. Крім цього, знизилися тимчасові витрати. До того ж, завдяки авторським рішенням Linoza Task Tracker і Linoza CRM, стало можливим чітке вертикальне та горизонтальне управління всередині дилерської мережі.

У короткий термін ми отримали готовий ексклюзивний програмний продукт, що допомагає нам якісно укладати угоди та обслуговувати клієнтів, а також дозволяє злагоджено комунікувати між собою усім учасникам угоди, підрозділам компанії, значній кількості дилерів по всій Україні. До того ж рішення працює на всіх девайсах, де є браузер.

Працює команда Linoza швидко, якісно, ​​творчо, глибоко аналізує процес. Завдяки консалтингу та програмному забезпеченню, яке розробила для нас Linoza, ми отримали суттєву конкурентну перевагу, вивели на ринок абсолютно новий продукт на ринку енергозберігаючих технологій. Наша успішна співпраця досить триває

photo Павел Тодоришин Руководитель группы внедрения компании Медлайф

Як керівник проекту від компанії замовника,  я розумію, що підвищити рівень медичних послуг та вийти на ринок із новаторськими змінами складно, якщо почати робити помилки на початку шляху. З огляду на нашу специфіку, ціна за похибки взагалі велика – це здоров’я та життя пацієнтів. Було відразу зрозуміло, що надавати максимально якісні послуги та проводити безпомилковий облік без розробки індивідуального комплексу адаптованих типових рішень автоматизації нам точно не обійтися. І тут вкрай важливо не помилитися із вибором партнера-розробника: усі автоматизовані системи повинні діяти як єдиний інформаційний організм, де виключена можливість появи помилок. Час та ресурси повинні бути оптимально використані та спрямовані тільки на потреби клієнта, що, відповідно, прямо пропорційно сприяє збільшенню прибутку компанії.

Вирішити ці важливі завдання та підвищити ефективність роботи лабораторії, а також гарантувати точність досліджень нам допоміг комплексний підхід компанії Linoza. Нам запропонували необхідне програмне забезпечення, а також грамотний консалтинг, що дозволив оптимізувати усі ресурси компанії.

Ми отримали надійну комплексну інформаційну систему з точними регламентами управління процесами в лабораторії, з грамотно розробленою архітектурою та комплексним супроводом досвідчених фахівців Linoza. Я дуже задоволений співпрацею, та вже значно відчув позитивні результати від впровадження проекту компанії Linoza.

Наша співпраця з Linoza плідна та успішна. Це справжній партнер та команда кваліфікованих фахівців, що компетентно та оперативно вирішують завдання будь-якої складності. Для команди Linoza немає нічого неможливого!

photo Виктория Нужная Основатель компании Бухгалтер Онлайн

Наша компанія надає бухгалтерські послуги для ОСББ та ЖБК в м. Києві та м. Запоріжжя. Комплексне ведення бухгалтерського обліку та аналізу фінансово – господарської діяльності у даній сфері неможливо виконувати без програмного забезпечення, що враховує усі нюанси та специфіку. Адже повинні братися до уваги не тільки зміни у законодавстві України, а й стандарти в наданні пільг та субсидій, які в різних містах мають свої відмінні риси.

Компанія Linoza виконала глибокий системний аналіз та допрацювала існуюче програмне рішення, об’єднавши його з іншими в єдину інформаційну автоматизовану систему. Це дозволило нам прискорити якісну роботу із обслуговування будинків, формувати та надавати усі види звітності, проводити обов’язкові платежі в бюджет, вести облік грошових коштів, аналітичний облік особових рахунків мешканців, виробляти автоматичний імпорт інформації про субсидії, адресної допомоги, пільг, що істотно підвищило ефективність нашої роботи.

Наше багаторічне співробітництво з командою Linoza успішно триває. Це наш надійний партнер, до якого наша компанія постійно звертається. коли виникають певні питання, пов’язані з автоматизацією обліку. Обробка заявок та вирішення завдань завжди виконується оперативно та комплексно. Мені, як керівнику, подобається, що професіонали компанії Linoza завжди дуже уважні, забезпечують грамотний консалтинг своїм клієнтам, можуть підказати як краще оптимізувати процес та підвищити продуктивність роботи. Співпраця з Linoza – це завжди отримання множинних переваг!

photo Сергей Тихонов Основатель продуктовой торговой сети магазинов Аргос

Для нашої торгової мережі впевненість у надійності програмного забезпечення, що автоматизує всі бізнес-процеси, вкрай важлива, тому Linoza – наш надійний партнер вже багато років. Завдяки індивідуальним розробкам команди Linoza, а також оптимізації програмних платформ, точним алгоритмам, які враховують галузеві завдання, наші підрозділи діють системно та злагоджено, як єдине ціле.

Точність для моєї торговельної мережі – питання ефективності бізнесу. Я, як керівник, впевнений, що найменша одиниця товару не загубиться в ланцюжку продажів та буде врахована, а потім відображена у звіті. Коли ми звернулись до Linoza, мені стало значно легше приймати відповідальні рішення та планувати подальший стратегічний розвиток нашої мережі, адже я впевнений у розробникові, який уважно та оперативно супроводжує моє підприємство, вирішуючи виробничі та процесуальні завдання.

З програмістами Linoza гарантовані точність та порядок обліку на складах і в магазинах, а також у взаєморозрахунках із десятками постачальників, при підготовці податкових звітів та аналізі тисячі продажів.

Я вдячний професіоналам Linoza за якісну та оперативну роботу, яка завжди зроблена в термін. Важливо, що ймовірності випадків «виправлення вже виправленого» практично немає. Дякую Вам, хлопці!

photo Сергей Нужный Председатель правления МетаБанк

Метабанк – це 50 відділень, де обслуговуються понад 130 тис. клієнтів. Усі філії повинні працювати злагоджено, за логікою єдиного організму. На мені, як на керівникові, лежить величезна відповідальність. тому я чітко знав, що без досконально розробленого комплексу програмного забезпечення, що автоматизує виробничий процес, нам не обійтися, а створити його може тільки досвідчена IT компанія. Я довго аналізував пропозиції, і в результаті вибрав компанію Linoza. Наша співпраця підняла роботу нашої компанії на більш високий та ефективний рівень. Системний підхід та комплексний аналіз бізнес процесів підприємства, проектування, розробка та впровадження прикладних рішень який провели фахівці Linoza, значно підвищили ефективність роботи. Розроблене командою Linoza рішення повністю враховує специфіку обліку у банківській сфері та дозволяє вести точний розрахунок заробітної плати та кадровий облік.

Запитуйте
саме зараз!

Ми з радістю
відповімо на питання
і вислухаємо пропозиції.